Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Şükrü AYYILDIZ ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Personeli Sayın Ali Seydi AYDOĞMUŞ ile birlikte, Muğla genelindeki plaka basma yetkisi bulunan Birliğimiz Başkanlığına bağlı ilçe Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlarına, darphane tarafından bastırılan yeni mühürleri teslim etti.

Başkan AYYILDIZ, yurt genelinde özellikle de son dönemde sahte plakalı araçların başta terör olayları olmak üzere gasp, hırsızlık gibi yasadışı işlerde kullanıldığı göz önüne alındığında, plakaların mevzuata uygun, orijinal ve okunaklı olması büyük önem arz ettiğini söyledi. Bu olayların önüne geçilmesi amacı ile sahtesinin yapılması imkânsız olan, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan mühürleri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlarına tutanak karşılığında teslim ettiklerini belirten Başkanımız AYYILDIZ, “Federasyonumuzca, plaka basımında kullanılan mühürlerin yeknesakığını sağlamak, sahte mühür basımını engellemek amacıyla Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü’nde bastırılmasının caydırıcı olacağı değerlendirilerek ilgili kuruma müracaat edilmiştir. Bunun sonucu olarak Muğla il ve ilçelerindeki plaka basma yetkisine haiz meslek odalarının mühürlerinin yapımı sağlanmıştır. Bugün burada federasyonumuz aracılığıyla yapımı tamamlanan yeni mühürlerin yetkili odalarımıza teslimini gerçekleştirmekteyiz” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca belirlenen ve araç muayenelerinde geçerli olan kusurlar tablosuna 03 Temmuz 2017 tarihinden itibaren yönetmelik ile belirlenen özelliklere sahip olmayan plakalı araçlar, “ağır kusurlu” sayılacağına dikkat çeken Başkanımız AYYILDIZ “3 Temmuz’dan itibaren yetkisi olmayan yerlerden ve internet üzerinden temin edilmiş plakalar TÜVTÜRK muayenelerinden geçemeyecek. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için mevzuata uygun plaka basımı yapmak üzere yetki almış meslek odalarımızda plakalarını bastırmaları yasal bir zorunluluktur. 2918 Sayılı Kanunun 131’inci Maddesine eklenen fıkra ile basılı kâğıtlar ve tescil plakalarını yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlar yüksek miktarda idari para cezaları ile karşılaşacakları gibi, bu kişiler Türk Ceza Kanununun 204’ünci Maddesi “Resmi Belgede Sahtecilik” hükmüne göre işleme tutulacaklardır” ifadelerini kullandı.